Boekentip: Schaarste

Waarom presteren we beter als we een deadline (schaarste aan tijd) hebben? Waarom maakt een ondernemer met liquiditeitsproblemen vaak de verkeerde keuzes? Dit boek, geschreven door een Harvard econoom en een Princeton Psycholoog, is leuk en leerzaam en verandert je kijk op schaarste.

Schaarste is een belangrijk aspect van ondernemen. Als je geld hebt voor alles, reken maar dat je dan inefficiënt wordt. Slim omgaan met je schaarse middelen is een belangrijke factor om successen te behalen. Het is echter ook bijzonder hoe schaarste ons kan verlammen en leidt tot domme keuzes. Niet alleen als ondernemer, maar juist ook voor je collega’s, waarvan je goede prestaties verwacht.

In ‘Schaarste’ wordt er met een baanbrekend nieuw perspectief naar menselijk gedrag gekeken. Aan de hand van eigen onderzoek en veel spraakmakende voorbeelden tonen de auteurs aan dat de gevolgen van schaarste veel verder gaan dan tot nu toe bekend was. Armoede (langdurige schaarste) zorgt er bijvoorbeeld voor dat men moeilijk nieuwe vaardigheden aan kan leren en gebrek aan tijd leidt ertoe dat we op de lange termijn steeds onverstandigere beslissingen nemen. De inzichten in ‘Schaarste’ hebben verregaande gevolgen voor zaken zoals armoedebestrijding, scholing, obesitas, verkeersveiligheid en werkloosheid.

Picture of Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir

Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir

Bekijk ook: