RED FLAG: Cum Laude + extracurriculars

“Cum Laude afgestudeerd en heel veel relevante extra curriculaire activiteiten? Ik zou het niet doen”, zei ik een tijdje terug tegen een vriend van me die zocht naar nieuwe medewerkers. Hij keek me vreemd aan. “Dat zijn toch juist de mensen die je wilt? Waarom niet?”

“Cum Laude afgestudeerd en heel veel relevante extra curriculaire activiteiten? Ik zou het niet doen”, zei ik een tijdje terug tegen een vriend van me die zocht naar nieuwe medewerkers. Hij keek me vreemd aan. “Dat zijn toch juist de mensen die je wilt? Waarom niet?”

Laat ik voor de zekerheid nog even een noot vooraf plaatsen: dit verhaal is natuurlijk gechargeerd en zal niet op iedereen van toepassing zijn. Alle statements die ik maak, zijn uiteraard een beetje overdreven om beweging in het denken te stimuleren.

RED FLAG

Ik denk dat het hebben van een fan-tas-tisch C.V. in onze maatschappij iets té belangrijk geworden is. Het is niet voor niks dat ik veel mensen zie van in de 30 die bij me komen met de vraag “Wie ben ik eigenlijk?” “Wat vind ik nou eigenlijk echt leuk?” “Past deze carrière nou wel bij me?”. In eerste instantie worden we opgeleid om zo snel mogelijk alles te doen wat je een glansrijke carrière belooft. Liever dat dan tijd investeren in leuke dingen doen, jezelf ontdekken, 10 keer op je bek gaan en daar weer sterker uit komen.

En beter een goed CV dan goede zelfzorg. Hoeveel mensen ik niet hoor die het logisch vinden om nachten door te halen “om de juiste output te leveren”. Die van afspraak naar afspraak vliegen zonder adempauze, want “de agenda is leidend”. Die uren in de avond in te halen als ze overdag niet “8 uur effectief hebben gewerkt”.

En dan zitten we ineens stil op die fan-tas-tische carriereplek. Voelen we ons alsof we te snel ‘volwassen’ of ‘serieus’ ‘saai’ of ‘grijs’ zijn geworden. En dat leidt tot een tegenreactie. Uitblussing, overspannenheid, burn-out, somberheid, uiteindelijk soms zelf chronische ziekte. Want we handelen al lange tijd vanuit wat we vínden dat we moeten zijn, dan dat we luisteren naar waar we eigenlijk behoefte aan hebben of waar onze grenzen liggen.

Dus om terug te komen op mijn statement aan het begin: ook een fantastisch CV kan een red flag zijn. Net zoals een CV met gaten niet altijd hoeft te betekenen dat iemand slechter werk levert (dit is een persoonlijke frustratie i.v.m. een vriendin van me die chronisch ziek is en daardoor minder waarde toegekend krijgt).

Ik denk dat we toe moeten werken naar een gezondheidsbevorderende werkomgeving. Een werkplek die niet enkel kijkt naar C.V. en output als meetbare vormen van succes, maar kijkt naar hoe iemand de verschillende facetten van gezondheid met elkaar balanceert. Fysieke gezondheid, cognitieve gezondheid, mentale gezondheid, emotionele gezondheid.

Leuke suggesties voor een kennismakingsgesprek: Hoe doe je je werk het liefst? Wat is je visie op werk en leven? Wat doe je buiten je werk om? Wat maakt jou tot wie je bent? Weet je waar je behoefte aan hebt om lekker tot je recht te komen?

Als je antwoorden krijgt op deze vragen, dan zul je zien of de gaten in het CV of juist de cum laude + relevante extracurriculaire activiteiten red flags of positieve signalen zijn.

Bekijk ook: