NIS2

25 april 2024 verzorgde Dignitas, op haar hoofdkantoor in de Bilt, de Vayo Special over de Europese richtlijn ‘Network and Information Security Directive 2’ (NIS2).

Buiten het feit dat de sfeer uitstekend en de verzorging uitstekend waren, was vooral de inhoud heel waardevol. Wist je bijvoorbeeld dat je ook met deze regelgeving te maken hebt als je partner of leverancier bent van één van de sectoren waar dit voor geldt? En dat de handhaving hierop al begin 2025 van start gaat? Dit lijkt nog ver weg maar het is zo 1 januari. Kort door de bocht dient de NIS2 wetgeving ertoe te leiden dat organisaties die cruciaal zijn voor het functioneren van de maatschappij op een aantoonbare, structurele en geborgde manier hun informatiebeveiliging op orde hebben om de kans en de impact van grote verstoringen (met maatschappelijke gevolgen) te minimaliseren.

Dit geldt dus voor bedrijven in én leveranciers van bedrijven in deze (cruciale) sectoren:

Energie, Digitale aanbieders, Transport, Post- en koeriersdiensten, Bankwezen, Afvalstoffenbeheer, Infrastructuur, Levensmiddelen, Gezondheidszorg, Chemische stoffen, Drinkwater,     Onderzoek, Afvalwater, Vervaardiging/Manufacturing, Digitale infrastructuur, Beheerders van ICT-diensten, Overheidsdiensten, Ruimtevaart.

De gevolgen van het niet voldoen aan de NIS2 kunnen aanzienlijk zijn. Denk hierbij, naast reputatieschade, aan geldelijke boetes en bestuurlijke aansprakelijkheid (hoofdelijk).

Mocht je meer willen weten over de NIS2, wil je weten of je hier aan moet voldoen? Of heb je hulp nodig bij het voldoen aan de NIS2 (of andere hulpvragen over informatiebeveiliging en/of privacy)? Neem contact op met Vayo-lid Leunes Hage! leunes@dinitas.nl

Bekijk ook:

Inspiratie

Quote van de week

"Confrontatie zonder voorbeeld geeft druk. Voorbeeld is confrontatie zonder druk."...