Camillo’s boekentip

Het boek ‘Jonathan Strange & Mr. Norell’ van Susanna Clarck start met een groep ‘magicians’ in de 19e eeuw die zich realiseert dat ze al lang geen echte magie hebben gezien. Ze converseren in chique clubs over magie, maar waar is de praktijk van deze edele kunst gebleven?

Deze zelfde situatie doet zich voor op het vlak van leiderschap. Bibliotheken vol, duizenden websites, seminars, cursussen, het gaat allemaal over leiderschap, maar waar is de edele kunst te vinden? Ik word geregeld gevraagd om bij te dragen aan leiderschapsprogramma’s. Ik doe dat graag, maar bij de start ben ik vaak in verwarring. Mensen die de baas zijn, vertellen andere mensen die wat minder de baas zijn met veel overtuiging dat ze meer leiderschap moeten tonen.

In het boek ‘Rond Leiderschap’ worden veel overtuigingen over leiderschap gefalsifieerd. Opvallend veel theorieën en methodieken worden naar het rijk der fabelen verwezen. De wetenschappelijke onderzoeken uit dit boek laten zien dat veel wijsheid en ideeën in de praktijk eigenlijk niet werken en dus niet waar zijn.

Waarom besteden we zoveel tijd en geld aan vage leiderschapsprogramma’s? We hopen natuurlijk dat we leiders ontwikkelen die de imperfecties van onze organisaties wegnemen. Het niet halen van resultaten, onethisch gedrag bij collega’s, onvoldoende samenwerking, gebrekkige kwaliteit. Voor al deze ‘kwalen’ is leiderschap het wondermiddel. Dat wondermiddel bestaat dan wel uit meer dan 50 soorten; van activistisch -, emergent- en situationeel- tot aan autocratisch-, spiritueel- of innovatief leiderschap.

In onze organisaties verwachten we vaak heel veel leiderschap van heel weinig mensen. Laten we dat maar weer omdraaien en een klein beetje leiderschap verwachten van alle mensen. Het haalt de magie weg bij de grote leider, maar we krijgen er veel goede tovenaars voor terug.

Bekijk ook: